Sabtu, Julai 31, 2010

Majlis makan malam YB Datuk Ustaz Mohd Suhaili Hj. Said dan Y.Bhg Datu' Hj. Zulkefle Wahab Pengarah Besar Felda bersama warga Felda Sahabat

Felda Sahabat - Majlis meraikan dan makan malam YB Datuk Ustaz Mohd Suhaili Hj. Said Anggota Dewan Undangan Negeri N49 Tungku merangkap Ahli Lembaga Pengarah Felda dan Pengarah Besar Felda Datu' Hj. Zulkefle bin Nasir bersama-sama warga Felda di dewan Semai Bakti Desa Kencana semalam.

Kunjungan dan lawatan Y'Bhg Datu; Hj. Zulkefle Nasir bersama rombongan dari Ibu Pejabat Felda di Kuala Lumpur adalah untuk melihat dan melawat kawasan Felda di Sabah iaitu Felda Umas dan Felda Sahabat.

Hj. Juany Hj. Salleh
Menurut Pengurus Besar Felda Sabah, Hj. Juany Hj. Salleh, Datu' Zulkefle Nasir adalah salah seorang perancang dan membangunkan Felda Sahabat di mana beliaulah orang pertama datang ke Sabah iaitu Felda Sahabat pada tahun 1979 dan 1980 untuk membuka tanah-tanah rancangan Felda yang sehingga kini telah menjadi kenyataan dengan pembangunan yang dapat kita saksikan.

Tambahnya lagi, tanpa perancangan daripada Y Bhg Datu' Pengarah tidak akan wujudnya Felda Sahabat pada hari ini. Sumbangan dan wawasan Y Bhg Datu' adalah salah satu faktor berjayanya pembangunan Felda di Sabah khususnya.

Tarian sambut tamu meraikan rombongan YBhg Datu' Zulkefle
Oleh itu, Juany berharap agar generasi muda Felda hari ini, hendaklah memanfaatkan segala bentuk pembangunan di kawasan Felda bagi mengwujudkan perkembangan ekonomi yang mampan, ujarnya lagi.

Majlis tersebut turut diserikan dengan persembahan kebudayaan daripada masyarakat Tungku seperti tarian Bilok ( Tarian Tradisional suku kaum Idahan/Dusun Begahak ), tarian Igal-Igal ( Suku Kaum Bajau ) dan tarian beberapa persembahan tarian warga Felda Sahabat.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Soh Kim Yaw, Pengurus Besar Felda Plantation Sdn Bhd Sahabat, Ahli Lembaga Pengarah Felda, Timbalan Pengerusi JKKKR Sabah En. Abu Haris Masahuddin, pengurus-pengurus anak syarikat Felda Sabah, pengurus-pengurus tanah rancangan Felda Sabah dan pegawai UPKR N49 Tungku.

Isnin, Julai 26, 2010

Lebih banyak pembangunan di Sabah

YB Datuk Suhaili menerima cenderahati daripada Pn. Mizmah
Tungku - Barisan Nasional (BN) perlu dikekalkan di Sabah bagi membolehkan lebih banyak pembangunan disalurkan khususnya di kawasan luar bandar negeri ini.

Anggota Dewan Undangan Negeri ( ADUN ) N49 Tungku, Datuk Ustaz Mohd Suhaili Hj. Said percaya kawasan luar bandar seperti di pantai timur umpamanya akan menerima lebih banyak pembangunan bukan sahaja dari segi kemudahan prasarana dan infrastruktur tetapi peluang perniagaan berasaskan pertanian menjadi agenda utama.

Beliau berkata, kerajaan BN sentiasa merancang untuk memastikan penduduk luar bandar yang memiliki tanah dapat mengusahakannya kerana pelbagai peluang sentiasa diberikan bagi membolehkan mereka menjadi pekebun mahupun penternak.

Suhaili bersama-sama penduduk Kg. Silabukan menjamu selera
Katanya, sejak mengambilalih pemerintahan pada tahun 1994 perubahan demi perubahan telah dapat disaksikan kerana kerajaan BN berpegang teguh pada janjinya.

" Kita lihat ramai penduduk di luar bandar sudah berjaya menjadi pekebun dan penternak kerana kerajaan BN sentiasa memberi peluang terutama kepada mereka yang ada keinginan untuk memajukan diri, " jelasnya semasa berucap merasmikan penutupan Program Semai Bakti peringkat 2, Rancangan Silabukan kira-kira 26 kilometer dari bandar Lahad Datu.

Program dua hari anjuran Pergerakan Puteri Umno Bahagian Silam itu turut mendapat kerjasama Kementerian Belia dan Sukan serta Yayasan Sabah ( YS ).

Antara pemimpin yang hadir pada Program tersebut
Jesteru itu kata Suhaili rakyat akan rugi sekiranya peluang yang diberikan tidak direbut sedangkan pelbagai peluang ditawarkan.

Peluang  itu, katanya termasuklah kursus-kursus menternak binatang seperti lembu, kambing dan ayam manakala kursus melibatkan kepimpinan turut dilaksanakan kerana parti BN bertunjangkan Umno ini sentiasa menitikberatkan ilmu pengetahuan kepada setiap ahlinya.

" Sebab itulah saya berkali-kali menegaskan sejak kerajaan BN memerintah Sabah ini, kita bukan sahaja melihat kerancakan pembangunan bandar dan di luar bandar bahkan pelbagai peluang diberikan.

" Peluang itu, seperti saya nyatakan tadi dan adalah amat merugikan sekiranya seseorang itu leka dan tidak merebut peluang yang terbuka luas."

Penduduk Kg. Silabukan yang hadir pada majlis tersebut
Saya nasihatkan di sini khususnya penduduk Silabukan yang menjadi kubu kuat kepada B agar jangan segan silu rebutlah peluang yang ditawarkan.

" Saya berbangga bila melawat Silabukan apa yang saya dapat saksikan tanah yang sudah diusahakan dengan pelbagai tanaman...ini satu perkembangan bak bagi pembangunan kawasan ini " kata Suhaili sambil diberikan tepukan gemuruh.

Dalam hubungan ini, Suhaili mengingatkan penduduk setempat agar jangan mudah terpengarauh dengan dakyah pembangkang kerana mereka tdak akan mampu membawa pembangunan.

Ini kerana, katanya sudah terbukti pembangkang tidak akan mampu membawa pembangunan jika dibandingkan dengan BN yang gah di sisi masyarakat pelbagai kaum.

Katanya, BN adalah sebuah parti terbaik kerana keprihatinannya dalam membela rakyat membolehkan parti terbesar di Malaysia ini terus mendapat kepercayaan memerintah negara semenjak mencapai kemerdekaan pada tahu 1957.

Tambahnya, kepercayaan ini disebabkan kepimpinan ikhlas para pemimpin BN yang mengambil iktibar dari kemelut penjajahan.

Suhaili menyampaikan sumbangan Mesin Rumput kepada Pemaju Mukim
Sebab itu, kita dapat menikmati kehidupan yang aman dan damai kerana pemimpin negara ini telah bertungkus-lumus untuk mempastikan rakyat jelata hidup harmoni.

" Oleh itu, jadikanlah keharmonian ini sebagai jambatan untuk rakyat terus bersatu dibawah panji kerajaan BN, " ujar Suhaili yang juga Presiden Majlis Hal-Ehwal Anak Negeri Sabah.

Sehubungan itu, beliau menasihati rakyat di kawasan tersebut agar menolak parti pembangkang yang cuba meraih simpati menjelang pilhanraya akan datang.

Tegas beliau, pembangkang tidak akan dapat berbuat apa-apa apatah lag memberi pembangunan kepada penduduk Silabukan.

Dalam hubungan ini, beliau mahu cawangan-cawangan Umno di Kampung berkenaan mengukuhkan kekuatan dan menambah ahli dari semasa ke semasa.

Beliau yakin kekuatan Umno terus mantap dan tidak mudah diganggu-gugat sekiranya pemimpin cawangan sentiasa mengukuhkan cawangan masing-masing.

Mengenai program itu, beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada Ketua Puteri Umno Silam iaitu Puan. Mizmah Appehdula atas inisiatifnya menganjurkan Program Semai Bakti di kampung tersebut.

Menurutnya, selain memupuk nilai-nilai murni di kalangan belia dan beliawanis kerana pengisian program lebih banyak pada penghayatan tetapi mendekatkan lagi Puteri Umno yang menjadi sayap utama parti terhadap penduduk kampung.

Suhalili berharap Puteri Umno Silam agar meneruskan program seumpama itu yang dilihat amat berjaya dalam konteks mendekati rakyat akar umbi.

Program ini juga diserikan dengan penyerahan anak angkat kepada keluarga angkat masing-masing itu turut menobatkan Ridjwan Ibrahim dan Nurul Azwani Abdullah sebagai penerima Anugerah Belia dan Beliawanis contoh sempena program ini.

Hadir sama Pemimpin Kemajuan Rakyat N49 Tungku, Datu Baniamin Datu Jamaluddin, PKR N50 Lahad Datu En. Aljan Johny merangkap setiausaha Umno Silam, Wakil kepada Ketua Pentadbir Zon Pantai Timur Selatan YS, En. Aisal Mali, Pegawai Jabatan Belia dan Sukan, Ramis Yusof dan Pemaju Mukim Silabukan merangkap AJK Umno Bahagian Silam En. Abd Hadji Asari.

Ahad, Julai 25, 2010

Majlis Perasmian Balai Polis Cenderawasih Felda Sahabat.

RASMI - Acara pemotongan riben sebagai simbolik perasmian
Tungku - Majlis perasmian Balai Polis Cenderawasih Felda Sahabat yang dirasmikan oleh Ketua Polis Sabah Datuk Noor Rashid Ibrahim. Perasmian tersebut di adakan di perkarangan Balai Polis Cenderawasih yang dihadiri oleh pemimpin-pemimpin masyarakat di kawasan Tungku dan pegawai-pengawai serta petugas-petugas Felda Sahabat.

Bercakap kepada wartawan selepas merasmikan balai polis baru di Cenderawasih Felda Sahabat yang bernilai RM 8.4 juta,dekat sini, kelmarin, beliau meminta orang ramai bekerjasama dengan pasukan polis dalam semua aspek.

Antara pemimpin  yang hadir pada perasmian tersebut
Sambil menegaskan pihaknya tidak akan berkompromi terhadap mereka yang merosakkan nama baik pasukan Polis, beliau berkata sokongan dan kerjasama orang ramai amat diperlukan.

Sehubungan itu, beliau meminta pegawai kanan dan anggota polis mengambil pendekatan mendampingi masyarakat secara berterusan untuk mendapatkan maklumbalas mengenai prestasi tugas-tugas polis selain mendapatkan maklumat bagi membenteras kejadian jenayah.

" Saya telah mengarahkan pegawai dan anggota polis untuk mendampingi rakyat dalam aktiviti sosial serta mendapat maklumbalas daripada masyarakat setempat, " ujarnya.

Gambar kenangan bersama Datuk Noor Rashid

Beliau berkata adalah penting untuk mewujudkan suasana kondusif, dengan membuat masyarakat merasakan kehadiran pegawai serta anggota polis dapat mewujudkan persefahaman antara dua pihak.

Pelbagai acara diadakan sempena majlis perasmian tersebut termasuk kawad dan gimik tugas-tugas Polis mencegah jenayah yang mengujakan kepada masyarakat yang hadir.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pembantu Menteri Kepada Ketua Menteri Datuk Hj. Datu Nasrun Datu Mansur merangkap ADUN N50 Lahad Datu, ADUN N49 Tungku Datuk Ustaz Mohd Suhaili Hj. Said merangkap Ahli Lembaga Pengarah Felda, Pengurus Besar Felda Sabah Hj. Juany Hj. Salleh, Penolong Pegawai Daerah Tungku En. Ibrahim Abd Hakim dan Penolong Pegawai Daerah Lahad Datu En. Juraimin Hj. Jadil.

Usaha tangga kejayaan

Tungku - Pelajar sekolah diingatkan agar belajar bersungguh-sungguh dan menjadikan segala usaha sebagai satu keazaman ke arah merealiasasikan matlamat kerajaan mahu melahirkan insan yang cemerlang dari segi aspek jasmani dan rohani.

ADUN N49 Tungku, Datuk Ustaz Mohd Suhaili Hj. Said berkata pelajar perlu ingat pepatah mengatakan bahawa " yang bulat tidak akan datang bergolek dan yang pipih tidak akan terbang melayang ".

Jesturu, tegasnya, semangat sentiasa berusaha perlu ditanam pada diri kerana kejayaan hari esok akan dirasai oleh mereka yang bersusah payah sekarang.

YB Datuk Suhaili melancarkan Laman Web SMK Silabukan
" Oleh itu, kepada pada pelajar tanamkanlah minat suka belajar kerana setiap usaha serta pengorbanan pasti ada kebaikannya juga terutama bila anda sudah melangkah keluar dari sekolah ini ", katanya ketika berucap menyempurnakan majlis anugerah kecemerlangan SMK Silabukan kali ke 19 di dewan Plasma MPOB.

Menurut beliau, kecemerlangan akademik mencerminkan seseorang pelajar yang dinamik dan berkasrima dari segi jati diri.

Beliau berkata pelajar berkenaan bukan sahaja menjadi harapan keluarganya tetapi turut menyumbang kepada bangsa , agama dan negara.

Apatah lagi, katanya, wawasan 2020 memerlukan masyarakat berilmu pengetahuan dalam segala aspek dan tentunya negara amat memerlukan masyarakat yang berintelek.

Menyampaikan Laptop kepada pelajar PMR yang cemerlang
 Lantaran itu, dia menasihati para pelajar supaya tidak membuang masa seperti suka melepak di sana-sini sebaliknya memberi tumpuan pada pembelajaran.

Ini tegasnya, dikhuatiri pelajar yang lalai dengan pembelajaran sehingga sanggup melakukan perkara membuang masa akibat terpengaruh dengan rakan mereka akan terjerumus kekancah tidak sihat.

" Oleh itu, ibu bapa hendaklah mengawasi pergerakan anak-anak pada setiap masa. Kalau kita tidak buat begini maka tentulah kita tidak tahu ke mana tujuan atau pergerakan anak-anak ".

" Ini kerana, masa hadapan seseorang anak itu akan gelap andaikata ibubapa lalai dalam menjalankan tanggungjawab sebagai orang tua. "

" Seperti program seperti ini, kita semua berbangga apabila kejayaan pelajar di SMK Silabukan turut dikongsi bersama ibubapa mereka ", katanya.

Suhaili yang juga Presiden Hal-Ehwal Anak Negeri Sabah, mahu persatuan Ibu bapa dan Guru ( PIBG ) serta pihak sekolah berganding bahu menjalankan pelbagai aktiviti.

Katanya, aktiviti ko- kurikulum telah banyak membantu kedua-dua pihak dalam melahirkan pelajar yang cemerlang iaitu bukan sahaja dari segi aspek pembelajaran bahkan juga kesukanan.

" Kerana aktiviti ko-kurikulum di sekolah bukan sahaja melahirkan seseorang pelajar yang baik dan cemerlang dalam bidang sukan malahan mampu berdikari menjadi insan yang berguna pada bangsa, agama dan negara ", ujarnya.

Hadir sama Pegetua SMK Silabukan, Norsiah Barne, Yang di Pertua PIBG SMK Silabukan, Abd Hadji Asari dan guru-guru serta ibubapa pelajar.

Sabtu, Julai 24, 2010

Sediakan penempatan penduduk sebelum bina loji arang batu.

Tungku- Anggota Dewan Undangan Negeri Tungku, Datuk Ustaz Mohd Suhaili Hj. Said menegaskan kerajaan negeri perlu memastikan kebajikan rakyat tidak terabai sekiranya cadangan pembinaan projek loji janakuasa arang batu di Felda Sahabat/Kg. Sinakut, dekat sini akhirnya menjadi kenyataan.

Beliau berkata perkara pokok perlu ditangani segera adalah penyediaan penempatan bagi membolehkan penduduk berhampiran dengan projek tersebut dapat dipindahkan ke kawasan lebih sesuai sekiranya ada cadangan memindahkan penduduk setempat.

" Kita tidak mahu loji janakuasa arang batu sudah dibina, tetapi baru fikir penempatan untuk penduduk setempat. Kita mahu sediakan dulu penempatan dan barulah rancang sesuatu projek kerana apa-apa pun perancangan kebajikan rakyat hendaklah diutamakan ", katanya kepada utusan borneo selepas menyempurnakan perasmian Majlis Anugerah Kecemerlangan SMK Silabukan kali ke 19 di dewan Plasma MPOB.

Ditanya pendapatnya berhubung bantahan sesetengah pihak mengenai cadangan projek itu, suhaili berkata sesiapa pun bebas bersuara, tetapi pada pandangannya pembinaan arang batu amat penting untuk ekonomi negeri ini.

Rombongan ke Loji Arang Batu Manjong Perak
Katanya, ketika mereka mengikuti lawatan ke loji janakuasa arang batu di beberapa kilang di semenanjung Malaysia dan Sarawak, mereka telah didedahkan dengan banyak perkara mengenai penggunaan arang batu yang tidak akan mencemerkan alam sekitar.

Ini kerana katanya, arang batu yang digunakan oleh setiap loji janakuasa akan sentiasa menjalankan kajian dan memantau dari semasa kesemasa.

" Oleh itu, sudah tiba masanya Sabah mempunyai loji janakuasa arang batu sendiri seperti masa negeri-negeri lain yang sudah memiliki loji berkenaan ".

Kita tidak nafikan bahawa ia merupakan keperluan penting untuk membangunkan negeri ini khususnya di kawasan pantai timur ", jelasnya.

Menurut beliau, kerancakan ekonomi negara ini akan dapat disaksikan khususnya dari segi kemudahan bekalan elektrik, air dan termasuklah peluang-peluang pekerjaan apabila projek berkenaan siap kelak.

Sementera itu, beliau berkata peruntukan sebanyak RM30 juta digunakan untuk mengatasi masalah bekalan air di Silabukan.

Sambil memaklumkan satu permohonan sudah pun dikemukakan kepada Kerajaan Pusat, beliau berkata peruntukan tersebut akan dimasukkan dalam RMK 10 tidak lama lagi.

" Saya berharap penduduk di Silabukan supaya bersabar kerana kita sedang berusaha bagi mengatasi masalah bekalan air di sana ", katanya.

Katanya, seperti masalah bekalan air di Tungku yang sudah dapat diatasi melibatkan peruntukan sebanyak RM25 juta itu di mana beliau juga mengharapkan masalah di Silabukan diatasi segera kerana kerajaan Barisan Nasional (BN ) tidak pernah mengabaikan keperluan rakyat, apatah lagi penduduk di luar bandar.

Isnin, Julai 05, 2010

Gambar disekitar Mesyuarat UMNO Bahagian Silam 2010